keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Sokerittomat herkut

Raskausdiabeteksen takia olen joutunut rakentamaan ruokavalioni uudelleen. Ja tiedätte, tälle sokeriaddiktille se ei ole ollut kovinkaan helppoa. Olen toisinaan nautiskellut pienestä jäätelöstä, suklaapatukasta tai pullapalasta ja onnekseni pienet repsahdukset eivät ole näkyneet verensokeriarvoissani. Verensokerimittarini ei onneksi ihan pienestä hetkahda :)



Koska sokeri ei kuitenkaan kuulu raskausdiabeetikon päivittäiseen ruokavalioon, olen joutunut etsimään ja keksimään uusia "jokapäiväisiä herkkuja" vanhojen tilalle. Jotain makean suuntaista on välillä vain saatava. Ja jos sitä ei saa sokerista, sen saa keinotekoisista makeutusaineista. Makeutusaineiden käytöstä raskausaikana on varmasti olemassa yhtä monta mielipidettä kuin odottavia äitejäkin on. Yleinen ohjehan on, että A:lla alkavat makeutusaineet (asesulfaami K ja aspartaami) ovat sallittuja, S:llä alkavat (sakariini ja syklamaatti) eivät. Poikkeuksen sääntöön tekee kuitenkin sukraloosi, joka on pienissä määrissä myöskin sallittua. Nämä makeutusaineet eivät nosta verensokeria ja ovat siksi sokeria parempia vaihtoehtoja (raskaus-)diabeetikoille.  Xylitol, sorbitoli ja maltitoli ovat myöskin sallittuja raskausaikana, ne tosin nostavat verensokeria melkein yhtä paljon kuin tavallinen sokeri.

Itse olen käyttänyt huoletta aspartaamilla ja asesulfaami K:lla makeutettuja mehuja, limsoja ja makeisia raskausaikana. Monia vuosia olen limsaa ostaessani valinnut aina sen light-version mutta muuten olen ollut sokerin palvoja siihen asti, kunnes raskausdiabetekseni todettiin. Nyt olen löytänyt muutamia oikeasti hyvänmakuisia "herkkuja" (ja muutamia vielä testaamattomia), jotka eivät sisällä sokeria eivätkä siis nosta verensokeriani pilviin ja haluan jakaa nämä "herkut" teidän kanssanne. Tässä siis vinkkejä raskausdiabeetikoille ja kalorinlaskijoille. Sokerittomien herkkujen syönnissä tulee muistaa kuitenkin se, että osa tuotteista saattaa sisältää paljonkin hiilihydraatteja ja hiilarithan nostavat verensokeria samoin kuin sokerikin. Makeutusaineita sisältäviä tuotteita on hyvä nauttia pieniä määriä kerrallaan myös siksi, että niillä on usein laksatiivisia vaikutuksia eli saavat vatsan helposti sekaisin. Järki siis käteen, mitään sokerittomia karkkeja en ole esimerkiksi syönyt samoja määriä kuin ennen söin tavallisia namuja.

Suklaa, lempiherkkuni kautta aikojen. Sitähän ei mikään korvaa, sen pitää olla sokerista ja sillä siisti. Hyvän kilpailija antaa kuitenkin Brunbergin Riisipatukka. Se oikeasti maistuu riisisuklaalle, nam! Ja patukka on vain 20g (ei siis aiheuta vatsanväänteitä) ja maksaa noin 0,4€. Tänään maistoin saman valmistajan sokeritonta suklaata ja noh, kyllähän se pahimpaan makean nälkään käy. Ennemmin ehkä kuitenkin ostaisin sen yhden tavallisen pienen Fazerin sinisen patukan ja nauttisin sen silloin tällöin. Hintaa tällä levyllä on noin 1,8€ eli todella arvokas hinta 50 grammasta "suklaata".
Juomissa ehdoton lempparini on Coca Cola Zero ja light mutta mehujakin tekee joskus mieli. Etenkin aamuisin olen juonut mehulasillisen maidon sijasta (vaikka rakastankin maitoa) koska maito tuppaa aamuisin nostamaan verensokeriani liikaa. Rainbown light mehut ovat oikeasti hyvänmakuisia, tätä uutta FunLightia makua en ole vielä maistanut.
Makeutusjauhetta olen muutamia kertoja lisännyt puuron sekaan ja eilen tekemäni raparperikiisselikin sai makeutensa tuosta purkista. Toimii sokerin tapaan leivonnassa ja kestää siis kuumennustakin. En ole oikein koskaan pitänyt noista Vitalinean jugurteista mutta nyt kun olen päässyt pahimmasta sokerinhimosta irti, luulen että nuo kuitenkin maistuvat aamupalaleivän kanssa.
Hampaille hyvää tekevät Xylitol-karkit ja pastillit. Ne tosin nostavat verensokeria jonkin verran. Mutta pastillejahan ei kai kukaan syökään askillista kerralla. Xylitol-pastillit ja -purkat ovat aina kuuluneet laukkuni perus sisältöön.
Se, ettei jäätelöä saa sokerittomana on ihan kamalaa! Kuinka kesän pärjää ilman jäätelöä? No, onneksi diabetekseni sallii sen pienoisen herkuttelun toisinaan eikä esimerkiksi Eskimo-puikko ruuan jälkeen ole nostanut sokereitani mihinkään. Löysin kuitenkin Citymarketista Mango sorbettia, joka on sokeriton ja myös täysin rasvaton. Vielä en ole ehtinyt maistamaan, toivon sen olevan hintansa väärti (n. 4€).
Monet varmasti ihmettelevät, miksen herkuttele hedelmillä. No, kyllähän minä herkuttelenkin. Kaikki hedelmät ja marjat sisältävät kuitenkin hedelmäsokeria, joka nostaa verensokeria tavallisen sokerin tapaan. Hedelmät ja marjat ovat terveellisiä vitamiinien ja kuitujen ansiosta ja kuuluvat myös raskausdiabeetikon ruokavalioon, mutta maltillisesti nautittuna. Mansikat (ulkolaisia tosin vielä) ovat olleet himoni jo pitkään.

Näiden lisäksi olen testaillut myös Dietorelle makeisia joihin yllätyin. Melkein oikeiden namien makuisia eivätkä aiheuttaneet mulle vatsanväänteitä vaikka söin melkein puoli pussia kerralla (poikkeus!). Sisältävät kyllä aika paljon hiilareita mikä saattaa näkyä verensokerimittarin ruudulla. Halvan sokeriton salmiakki auttaa pahimpaan salmiakin himoon, ei hullumman makuinen. Kokeilemisen arvoisia on myös Nellie Dellies-karkit, joita saa useampia eri makuja. Muutama kerrallaan maisteltuna ihan hyviä, suuresti nautiskeltuna aiheuttaa kyllä varmasti vatsakipuja suuren kuitumäärän takia.

Ps. Olen siis kokeillut ja maistellut monia erilaisia makeutusaineilla makeutettuja tuotteita. Älkää syyllistäkö minua tästä, en koe lainkaan huonoa omaatuntoa vaikka joidenkin mielestä nautiskelen "myrkyillä". Mielestäni raskausaika tai elämä ylipäänsä ei saa olla tylsää ja kurjaa, johon ei nautiskelut kuulu. Kun en voi herkutella Fazerin sinisellä ja irtokarkeilla, täytyy mielenterveyden säilyttämiseksi olla jotain muita pieniä iloja. Ja mainittakoon vielä, etten todellakaan syö yhtä sokerintonta karkkipussia per päivä, vaan ostan useamman kerralla kaappiin ja maistelen niitä   muutamia silloin, kun sokerihammasta kolottaa. En siis syö "myrkkyjä" kymmeniä grammoja päivässä enkä missään nimessä sakraloosia tai syklaamia. Onni on kuitenkin elämäni tärkein, parhain ja suurin herkku! ♥

Mitä mieltä te olette makeutusaineiden käytöstä raskausaikana? Kertokaa mielipiteitä puolesta ja vastaan!

6 kommenttia:

  1. Itsekin tunnustaudun armottomaksi sokerihiireksi. Maanantaina on sokerirasitus ja lopputulos pelottaa kyllä. Tai no, en tiedä pelottaako se enää edes. Olen niin asennoitunut siihen, että tulokset paukkuvat yli raja-arvojen. Tulen sitten imemään blogistasi vertaistukea ja vinkkejä ;)

    VastaaPoista
  2. Älä vielä murehdi, toivottavasti sulla ei tätä kamaluutta olisi. On tosiaan käsittämättömän kurjaa ja vaikeetakin olla ilman sokeria. Tosin enhän mä nyt ihan kokonaan ole siitä luopunutkaan ;) Mutta jos sulla nyt käy kehnosti sen rasituksen kanssa niin tuuhan sitten joo kertomaan :)

    VastaaPoista
  3. "Mutta pastillejahan ei kai kukaan syökään askillista kerralla."

    Minä syön. :D Ja mies samaten, vaikka sen kannattas olla niitten kanssa tarkkana kun on niin herkkä laksatiivisille vaikutuksille. :D

    VastaaPoista
  4. Mörri! Hahah, sun täytyy piilottaa miehen pastillit jottet joudu kärsimään niistä laksatiivisista vaikutuksista ;)

    VastaaPoista
  5. Se on alkanu pikkuhiljaa oppimaan, et lukee aina paketit, että onko niissä laksatiivisia vaikutuksia. :D

    VastaaPoista
  6. No se on varmasti kanssaeläjienkin kannalta hyvä asia ;)

    VastaaPoista