torstai 19. toukokuuta 2011

Apua, keltanokka lastentarvikeviidakossa!

Olen tehnyt raskauden alkuvaiheessa listaa tavaroista, joita ajattelin tarvitsevani vauvan synnyttyä. Tuo "ostoslista" on ollut oivana apuna lastentarvikemeressä pyöriessä. Meillä onkin kaikki suurimmat hankinnat jo tehtyinä mutta olen jäänyt pohtimaan muutamien tavaroiden kanssa. Auttakaa ihmeessä minua, olen pulassa! Tarvitseeko niitä oikeasti ostaa? Kannattaako ostaa vasta syntymän jälkeen, jolloin voi olla varma niiden tarpeellisuudesta? Osaako uusi isä ostaa niitä, itse kun en varmaan heti kauppaan pääse? Voiko ne korvata jollakin edullisemmalla, käytännöllisemmällä tai jo kotoonta löytyvällä tavaralla? Olen siis pohtinut näitä:



Onko rintapumppu tarpeellinen? Mistä voin tietää, onnistuuko koko imetys ollenkaan ja jos onnistuu, tuleeko minulta maitoa niin paljon, että sitä tarvitsisi pumpata? Mitä jos maitoa tuleekin vain vauvan tarpeisiin, alusta alkaen juuri sopivasti, jääkö pumppu sitten käyttämättä? Mutta jos haluan joskus poistua kotoonta ilman Ukkoa ja Onnia, olisiko pumppu kuitenkin hyvä, niin mies voisi syöttää rintamaitoa pullosta vauvalle? Uskaltaako rintapumppua ostaa käytettynä, hygienia? Jos sellaisen ostaa, pärjääkö manuaalisella vai onko sähkökäyttöinen oikeasti hintansa väärti? 



Onko imetystyyny vain yksi tapa saada raskaana olevat naiset tuhlaamaan rahansa lastentarvikeliikkeisiin? Onko tyynystä oikeasti hyötyä? Selkävaivaisena en haluaisi kärsiä hartiakivuista imettäessäni, auttaako tyyny siis niihin vaivoihin? Kai imetystyynyn tilalle käy mikä tahansa jo kotoonta löytyvä iso tyyny? 


Kaikki, joilla puuhamatto on ollut lapsille, ovat sitä minulle kehuneet, miksi? Tarvitseeko vauva lattialla viihtyäkseen ympärilleen (ja alleen!?) kasan värikkäitä norsun kuvia ja helistimiä ylleen? Ajaako saman asian kuitenkin lämmin viltti ja äitin seura lattialla? Eikö sitteri ja siinä oleva lelukaari riitä?

Onko "pakollista" hankkia imetyspaita, saati paitoja? Onko imetys mahdotonta tai hankalaa tavallisen t-paidan tai topin kanssa? Kotioloissa sillä ei kai olekkaan väliä, vaikka imettäisi alasti, mutta onnistuuko julkisimmilla paikoilla ja kylässä imettäminen tavallisen paidan kanssa?



Onko hoitolaukku ehdoton hankinta? Eikös vaunuillessa ja kyläillessä pärjää vaikka muovipussi mukanaan? Onko hoitolaukun "erityisominaisuuksille" (hoitoalusta, termostasku maitopullon lämpinä pitoa varten) oikeasti tarvetta?



Kuinka paljon olette tarvinneet ja käyttäneet kantoliinaa, -reppua tai -pussia?  Rauhoittuuko vauva ollessaan äidin tai isän lähellä, voiko vauva nukkua liinassa? Voinko samalla tehdä kotiaskareita vauvan tyytyväisenä katsellessa maailmaa rinnallani? Saanko kipeän selkäni entistä kipeämmäksi kantamalla vauvaa sylissäni kokoajan? 


Ovatko itkuhälyttimet tarpeen rivitalossa? Kun lapsi nukkuu päiväunensa vaunuissa olohuoneen ikkunan vieressä terassilla? Kuulenko vauvan itkun ilman hälytintäkin vaikka nukahtaisin itse? Onko itkuhälytin kuitenkin tarpeellinen, esimerkiksi kyläillessä? 

Olen ikionnellinen, jos te rakkaat lukijani autatte minua tässä hankalassa lastentarvikeviidakossa rämpimisessä!

Kuvat: Googlen kuvahaun kautta

13 kommenttia:

  1. Juuri tänään hetki sitten kirjoitin postauksen, jonka lopussa kyselin kannattaako rintapumppua ostaa etukäteen. Samaa siis mietiskelen minäkin. Olen netistä lueskellut, että Aventin käsikäyttöinen pumppu (taisi olla tämä http://verkkokauppa.babystyle.fi/products/view/303/pl) olisi yhtä tehokas kuin sähköinen vehje, mutta tiedä noista sitten. Mielenkiinnolla siis jään odottelemaan, mitä viisaammat sinulle vastaavat :)

    VastaaPoista
  2. Rintapumpun osaa varmasti miehesikin ostaa jos sitä sitten tarvitset. Minulla oli käytetty manuaalinenpumppu. Tällä kertaa hankin sähköisen jos sille on tarvetta yhtäpaljon, kun esikoisen kanssa. Jos pumpulle ei ole paljoa käyttöä niin pärjään tuon vanhan käsikäyttöisen kanssa.

    Imetystyynyn minä ostin ihan esikoisen imetyksen viimeisinä päivinä, joten käyttö jäi vähäiseksi. Moni on kuulema pärjännyt ihan tavallisella tyynyllä. Jos saat ostettua halvalla käytetyn niin voihan se olla hyvä hankinta, varsinkin jos sinulla on ongelmia niska/hartia/selässä.

    Puuhamatton me ostimme vasta esikoisen synnyttyä ja se oli ihan turha ostos meidän vauvalle. Aika tapauskohtaistakai :) puuhamattoa tuskin tarvitsee heti laitokselta kotiuduttua.

    En koskaan ole imettänyt julkisilla paikoilla, mutta uskon imetyspaidan olevan kätevä siihen tarkoitukseen. Ei tarvitse vilautella kaikille koko etuvarustustaan :)

    Hoitolaukku ei ole pakollinen. Hoitolaukuksi käy mikä tahansa laukku tai vaikka se muovipussi!

    Kantoliina jakaa mielipiteitä ja taitaa myös olla vauvakohtaista. Kantoliina ry;n sivuilta varmasti löytyy paljon tietoa tästä.

    Meillä ei ollut itkuhälyytintä esikoisen kanssa. Kylässä olisimme kaivanneet itkuhälytintä ja aiomme sellaisen hankkia tällä kertaa. Meillä on parveke ja itkuhälyttimen virkaa toimitti avonainen ikkuna jos nukuin.

    VastaaPoista
  3. Tässä omat mielipiteet noihin:
    Rintapumppu: Kannattaa ostaa etukäteen, tai ainakin heti sairaalasta tullessa. Itelläni nousi maito heti sairaalasta päästyä ja itkin melkein verta kun tissit huusi halleluujaa ja ei ollut pumppua. Kannatan!
    Imetystyyny: Itse en tarvinnut, käy ihan loistavasti iso tyyny joka tukee kättä samalla kun imettää.
    Leikkikehä: Meillä toimi loistavasti. Lapsi viihtyy (useimmat ainakin) siinä ja saa virikkeitä hyvin. Saa äitikin tehtyä jotain muuta kun kannella lasta ympäriinsä :)
    Imetyspaita: Tästä en osaa sanoa, sillä ite en omistanut yhtään. Ite käytin tuubitoppeja ja muita paitoja jotka oli helppo imetyksen kannalta.
    Hoitolaukku: Kannattaa hankkia jonkinnäköinen hoitolaukku, sillä lapselle mukaan sitä tavaraa aina tulee olemaan ja paljon. Ellei omaan laukkuun halua vaippja yms laittaa.
    Kantoliina: Itselläni ei ollut, en tiedä miten käytännössä toimisi.
    Itkuhälyttimet: Me ei ite tarvittu kauheesti. Jos kuulee vauvan itkun niin ei mielestäni sellaista tarvitse hankkia. Ihan miten parhaaksi näkee, voihan sitä aina varuiks pitää?

    Onnea hankintojen pähkäilyyn :)

    VastaaPoista
  4. Hei, eksyin tänne jotain reittiä. En nyt edes väsyksissäni muista mitä, mutta ei kai sillä väliä. Liityin samalla lukijaksi :) "Pohdin" eilisessä postauksessani samoja asioita, joten en osaa oikein auttaa :) Ainakin hoitolaukkua pidän tärkeänä hankintana, mutta sen ei välttämättä tarvitse olla "hoitolaukku", vaan kelpaa myös muunkinlainen laukku.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommenteistanne! Alkaa tuntumaan tuo rintapumppu ainakin sellaiselta, joka pysyy mun ostoslistalla. Tänään katsoinkin niin eihän se käsikäyttöinen pumppu maksanut Prismassa kuin 23€ (taisi olla just tuo malli mikä mulla tän postauksen kuvassakin on). Ja siihen tietty pitää ostaa se pullo ja kai niitä pussejakin on hyvä olla? Lisää kommentteja ja vinkkejä otetaan mieluusti vastaan! :)

    Tervetuloa lukijaksi SyysSydän :)

    VastaaPoista
  6. Omat mielipiteet:
    Rintapumppu: Mulla oli esikoisen kanssa ihan must, sain imetettyä tyttöäni vain 1kk, mutta pumppaamalla sain tarjottua pullosta lapselle 3kk ikään asti rintamaitoa melkein pelkästään. Itse totesin jo synnärillä kuinka kätevä mulle tuo pumppu oli. Itse ostin sähkökäyttöisen, tosin siitä lähtee (ainakin mun omasta) aika kova ääni vaikka onkin tehokas. Aion ostaa myös käsikäyttöisen nyt öitä varten tämän toisen lapsen kanssa.
    Itse lainasin rintapumpun ystävälleni kun oma tarpeeni loppui, koska rintapumpun osat voidaan keittää (ja on keitetty) pidän pumppua hygieenisenä. Ja mulla ja ystävällä oli omat pullomme joihin pumppasin, joten pulloja ei lainailtu.
    Mutta tosiaan kokeile synnärillä pumppua, ja osta sitten vasta jos koet tarvetta. Ja huom! Rintapumppuja voi myös vuokrata (kysele neuvolasta/synnäriltä vuokrausjutusta).
    Itse ostin pumpun sinä päivänä kun kotiuduttiin sairaalasta. Jos käytte miehes kanssa etukäteen kaupassa katsomassa minkä haluat jos koet tarvetta tälle, niin varmasti ukkos osaa käydä sen ostamassa. Ja myös voittehan yhdessä käydä sitten vauvan kanssa ostoksilla vaikka heti ekana päivänä kun pääsette sairaalasta :)

    Imetystyyny: Sairaalassa koin sen hankalaksi itselleni, minun oli helpompi imettää kyljelläni maaten. Nyt sitten tämän toisen kanssa yritän imettää pidempään jos mahdollista ja aion harkita imetystyynyn ostoa/tekoa.

    Leikkimatto: Kyllä meillä on, oli ostettu jo ennen vauvan syntymää kun alesta löydettiin kiva. Kyllä mä annoin vauvan pötkötellä siinä matolla, ja hänestä näki kuinka oppi tunnistamaan nämä roikkuvat lelut/värit tutuiksi. Meillä tosin esikoinen oli tosi perustyytyväinen vauva, ja saatto jopa nukahtaa itsekseen siihen matolle kun tiskasin/tein ruokaa. Ja sama matto tulee tälle seuraavallekkin. En pidä itse tätä kaikista turhimpana, ja oli meillä sitterikin.

    Imetyspaita; mulla on 1 imetyspaita, jota en edes imettäessäni käyttänyt. Sattui nyt just olemaan se hellekesä, ja bikineissä tuli kotonakin oltua, joten helppo ruokkia vauva. Mutta imetysrintaliivejä en olis vaihtanut mihinkään, yölläkin pidin, koska tukivat myös rintoja jotka olivat maidonnoususta kasvaneet todella todella monta kuppikokoa.

    Hoitolaukku: Meillä oli käytössä se liberolaukku minkä saa synnäriltä, se on riittänyt vieläkin melkein aina tavaroille. Välillä on ollut toinen laukku (minun vanha kouluaikainen olkalaukku), jossa on ollut sitten lisää vauvan tarvikkeita jos ollaan esim. oltu vkonlopun vietossa anoppilassa.
    Joten ei varsinaisesti ole tarve ostaa erikseen hoitolaukkuja, joku laukku vauvantavaroille on kuitekin hyvä. Esim. juuri se liberolaukku.
    Me käytettiin vieraillessa liberon kert.käyttöisiä hoitoalustoja ja kotona niitä pissasuojakankaita (isosta kankaasta leikattu monta palaa.).

    Kantoliina/ reppu: Meillä Emman kantoreppu, jota oon jonkun verran käyttänyt. Ihan kiva, jos menee esim. kauppoihin pyörimään tai haluaa mennä ilman vaunuja lähikauppaan ostoksille. Itse en kotona oo oikein tykänny kannistella, kun vaikea kumartua sen kanssa yms. Liinaa en ole kokeillut, kun pelkään että en osaa solmia sitä niin etteikö lapsi putoisi :D Kannattaa esim. lainata jos jollain ystävällä on ja kokeilla sopiiko se itselle.

    Itkuhälyttimet: Mulla on ja tykkään. Hyvillä mielin talvellakin pystyin tyttöä nukuttumaan parvekkeella kun kuulin heti kun heräsi, ja samalla pystyin tekemään sisällä askareita, ilman että koko ajan tarvitsi pomppia katsomaan heiluuko vaunut, huutaako tyttö.. Joten itse pidän tarpeellisena. Itse en nukkuisi samaan aikaan jos lapsi nukkuu ulkona ( en itse siis uskaltaisi). Kyläillessä en oo käyttänyt, koska meillä vauva on sitten nukkunut siinä jossain vieressä tai sylissä.

    Vielä nuihin pullo/pussi juttuihin: Yksi pullo pitäis tulla tuon rintapumpun mukana. Ja tuohon Ainun pumppuun käy ihan Ainun tuttipullot, ei tarvitse erikseen niitä maidon säilytyspulloja ostaa. Jos haluat pakastaa maitoasi, suosin pusseja. Saat niihin laitettua sopivan annosmäärän ja pakastettua.

    Tsemppiä tavaraviidakkoon :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos Miikulainen, ihanaa kun jaksat aina kommentoida ja auttaa :) Rintapumppu meille varmaankin kyllä tulee, aika moni sitä on kehunut tarpeelliseksi jo aiemminkin. Mutta voishan se olla järkevää testailla ensin laitoksella. Mäkin vähän sitä kantoliinaa "pelkään", ei tunnu luotettavalta. Ja repun ulkonäöstä en pidä, näyttää tosi epämukavalta. Yhdellä tutulla oli kantopussi käytössä, sellainen jossa lapsi makoili ja sitä kannettiin niinkuin olkalaukkua, pussiosa vain oli edessä äidin/isän lonkan päällä.

    Ja kiitos tuosta pullovinkistä. Olisin ostanut varmasti sen pullonkin erikseen kun tänään kaupassa katselin niitä maidon keräys/säilytyspulloja.

    VastaaPoista
  8. Mooi,
    Heti ekana tarvii sanoo et tosi kiva et löysin sun blogin. Eksyin tänne kun yritin löytää tietoa raskausdiabeteksest ja xylitolista, ja löysinkin hyvää tietoa täältä, kiitos.
    Näin tos et sulla päiviä enää 78, mulla niitä vissiin on 82 :-)
    Aattelin kans vähän vastata sun kysymyksiin, tietyy ihan mun omia kokemuksia ja mielipiteitä. Mulla on jo ennestään poika joka täyttää koht 10 ja muistan vauvaajasta että:
    Rintapumppua en tarvinnut ikinä. Ne pari kertaa kun piti "lypsätä" itse maitoa pois se sujui ainakin multa ihan hyvin käsin. Imetystyynystä en ollut silloin kuullutkaan, puuhamatosta pikkumies tykkäs kovasti mut en tiiä kannattaako semmoseen monta sataa euroa pistää, kun aivan hyvin itekin voi veisata jonkun systeemin. Imetyspaitoja mulla ei ollu, ei myöskään imetysliivejä, ja hyvin sujui imetys 8 kk. Käytin tosi ahkerasti semmosta babybjörn-reppua, siinä vauva viihtyi tosi hyvin, tosin aina kasvot eteenpäin et näki minne mennään ja mitä tapahtuu :-)
    Hoitolaukkua mulla ei ollut, nyt aattelin ostaa ku kerran kunnon vaunutkin on ostettu. Ja lopuxi itkuhälytin oli meillä pakollinen ku asuttiin silloin viel kreikass ja työskentelin alakerran ravintolassa ja vauva nukkui yläkerran terassilla. Oli kätevää sit juosta välillä ylhäällä imettämässä.
    Semmosia siis meillä.
    Onnea sulle ja hyviä vointeja!!!!!

    Lotta

    VastaaPoista
  9. Moikka Lotta ja tervetuloa lukijaksi! :)
    Kiitos mielipiteistä ja vinkeistä :) Ei ole ihan helppoa kyllä tää tavaraviidakossa remuaminen, mielipiteitä on tottakai yhtäpaljon kuin äitejä. Varmasti tuun ostamaan paljon turhaakin mutta hei, siitä oppii sitten ;) Hyviä vointeja sullekin, aika samoilla viikoilla sitten mennään :)

    VastaaPoista
  10. Näitä onkin ihan oikeasti tullut mietittyä! Itse olen ajatellut kuitenkin ostaa vasta jos näyttää siltä, että olisi tarvetta. Tavaraahan olisi vaikka kuinka paljon jos kaiken tarjolla olevan ostaisi.

    Meilläkin on la elokuun alkuun, 3 päivää taitaa olla eroa teihin!

    VastaaPoista
  11. Moi Caisalisa, mäkin olen nyt yrittänyt vähän järkiintyä ton tavaramäärän kanssa ja ostaa nyt vaan oikeesti välttämättömät. Pääseehän sitä kauppaan vauvankin kanssa :) Kiva että ollaan samoilla viikoilla, onko sulla mennyt raskaus hyvin? :)

    VastaaPoista
  12. Mä luulen, että ajan kanssa sen sitten huomaa mitä tarvitsee, kaikki tämä on ainakin mulle ollut täysin vierasta.

    Kaikki on mennyt hyvin, yllättävän pienillä vaivoilla. Tuntuu, että kaikilla muilla on hirveästi kipuja ja särkyjä, mulla ei niistä mitään. Nyt vasta olo alkaa olla jo tähän tilanteeseen sopeutunut ja tää maha alkaa olla jo aika kiva :)

    VastaaPoista
  13. Hyvä että olet pienellä vaivalla päässyt :) Itse oon joutunut olee jo tosi pitkän aikaa sairaslomalla selkäkipujen takia, sit on raskausdiabetes ja nyt tullut kunnon supistukset jos jotain vähänkin erehtyy tekemään :( Mut maha on kiva munkin mielestä ;)

    VastaaPoista