torstai 28. huhtikuuta 2011

Viimeinen kolmannes

rv 26+0

Tänään alkoi 27. raskausviikko (26+0) ja samalla raskauden viimeinen kolmannes. Aika on mennyt hurjan nopeasti, tuntuu ettei plussastakaan ole kuin pari kuukautta. Ihanaa, enää kolme kuukautta ja saan pienen Onnin syliini! Viimeinen kolmannes on useimmilla odottajilla raskainta aikaa. Olen huomannut muutamia uusia raskausoireita, jotka ovat harmikseni ilmaantuneet.
  • turvotus - sitä on ympäri vuorokauden. Jaloista ja sormista huomaan sen itse parhaiten. Tänään kaupungilla ennen niin mukavat hieman kärjestä kapenevat kevätkenkäni tuntuivat jaloissa siltä kuin joku olisi sitonut jalkani sumppuun jeesusteipillä. Ikävä puristus ja kipu jaloissa sai minut lähtemään kotiin paljon odotettua aiemmin. Kihlasormukseni ei ole mahtunut viikkoihin sormeeni eikä se enää irtoaisi mäntysuovallakaan. Etenkin iltaisin vatsaa turvottaa, huomaan kiristävän ja puristavan "vanteen" ylävatsalla, aivan rintojen alapuolella. Kai sekin turvotuksesta johtuu. Erotanko mahdollisen raskausmyrkytyksen sen joskus tullessa kun nyt jo näin turvottaa? 
  • ummetus - päivittäin. Kohtalaisen matalan Hb:n takia pitäisi syödä rautaa mutten yksinkertaisesti kestä syödä sitä ummetuksen takia. Vatsa menee niin kovalle, ettei luumutkaan auta. Laku on aina ennen toiminut mutta se ei sovi raskausdiabeetikolle.
  • väsymys - etenkin aamuisin. Voisin nukkua joka yö kellon ympäri. Käytännössä se on kyllä mahdollista, olenhan sairaslomalla mutta koen aamun ja päivän menevän jollain tapaa piloille mikäli nukun pidempään kuin yhdeksään. Yöunia tulee kuitenkin nukuttua aina se 10-11 tuntia, miksei se riitä? Osittain varmaan johtuu tuosta matalasta Hb:stä, huoh. Ikuinen noidankehä.
  • raskausarvet - reisissä. Toistaiseksi minulla ei ole yhtään arpia vatsassa mutta sisäreiteni ovat täynnä pieniä punaisia arpia.
Yritän kuitenkin nauttia jokaisesta päivästä. Ja nautinkin. Onhan tämä ihanaa aikaa, ainutlaatuista ja ennen kokematonta. Vain minä koen raskauden tällä tavalla, kyseessä on minun kehoni ja minun lapseni. Minun lapseni. Kuullostaa mahtavalta.

Millaisia oireita teillä on/oli raskauden viimeisellä kolmannaksella?

Viikko 27
Lapsi:
Jalkaterät ovat noin 5 cm pitkät. Lapsi näyttää nyt laihemmalta, pienemmältä ja punakkaammalta kuin mitä hän syntyessään tulee olemaan. Jos lapsi syntyisi tällä viikolla, hänen mahdollisuutensa selviytyä olisivat todella hyvät. Vaikka kehon järjestelmät eivät ole täysin kypsyneet, lapsella on kaikki, mitä hän tarvitsee selviytyäkseen kohdun ulkopuolella.
Nyt lapsi avaa silmänsä. Silmät pystyvät erottamaan valon ja pimeän. Ne avautuvat ja sulkeutuvat ja katsovat molemmille puolille. Lapsi siis harjoittaa silmän lihaksia. Jalkaterät ja reidet ovat noin 5 cm pitkät. Pään halkaisija on nyt noin 7 cm.


Äiti:
Nyt olet viimeisellä kolmanneksella, joka on raskauden viimeinen vaihe.
Tässä vaiheessa kylkiluut, pallea ja vatsa alkavat olla puristuksissa. Myös painava vatsa aiheuttaa selkävaivoja. Melkein 50 prosentilla kaikista raskaana olevista naisista on jonkin aikaa selkäkipuja, yleensä monilla tässä vaiheessa. Aloita selän venyttely. Se helpottaa kipuja. Myös mukavasta, lämpimästä kylvystä on apua. Kipeitä selkälihaksia kannattaa hieroa varovasti. Ehkäpä kotona on joku, joka olisi niin ystävällinen, että tekisi sinulle tämän pienen palveluksen.
Lapsiveden määrä on vähentynyt noin puolella, joten on entistä helpompi huomata, jos lapsi tökkää sinua kyynärpäällään, kädellään tai pienellä jalallaan.

Lähde Liberon raskauskalenteri

Ps. Tänään on hieman parempi päivä kuin eilen. Wilma pääsi eilen taivaan kotiin ja kärsimys loppui. Ikävä ei varmaan lopu koskaan, kyyneleet kuitenkin vähenevät.

Pps. Käykääpäs osallistumassa arvontaan Verskin blogissa.

6 kommenttia:

  1. Ummetukseen ja muutenkin suosittelen magnesiumia. Auttavat myös mahdollisiin suonenvetoihin, ja sillä saa oikeasti vatsan toimimaan, välillä liiankin hyvin :D

    Itse söin koko raskausajan, ja ei ollut suonenvetoja juuri ollenkaan. Söin myös tosi paljon rautaa. Magnesium kannattaa ottaa iltaisin, niin aamulla saakin sitten käydä tyhjentämässä vatsan. Ja se auttaa nopeasti niihin suonenvetoihinkin, mitä tulee varsinkin öisin. Itse huomasin yöllä heti, jos olin unohtanut ottaa magnesiumin. Itse otin välillä yhden tabletin illalla, välillä kaksi tai kolmekin. Haittaa siitä ei ole, mutta pirun paljon hyvää vaan :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Verskinen, täytyypi kokeilla tuota magnesiumia. Kerran on jo suonenvetoakin ollut yöllä, jospa sitten ei enää tulisikaan :) Voikohan sitä siis silti syödä vaikka syön Multitabs raskaus tabletteja? Ei kai magnesiumia liikaa voi saada? Niissä Multitabseissa ei taida sitä kovin paljoa ollakkaan.

    VastaaPoista
  3. Anski: kannattaa tuosta magnesium asiasta neuvolasta tai apteekista että voiko multitabsien kanssa syödä. Itse syön multitabs raskaustabuja, retaferniä ja maitohappobakteereita.

    Sanotaan jos raskausaikana syö jo maitohappobakteereja, se vähentää vauvan mahdollisia masuvaivoja ja etenkin jos niitten antamista jatkaa lapselle syntymän jälkeen tai itse syö niitä kun jos imettää.

    Raskausoireita:
    - Suonikohjut, voi kamala.. Esikoista odottaessa mulla ilmesty toiseen nivuseen todella muhkea suonikohju joka vaikuttaa sitten säären/jalan verenkiertoon.. No sama vaiva jälleen "ystävänä", sääri jälleen ihan sininen ja kipuileva.. Kireät lentosukat käytössä, mutta tällä kertaa voin joutua tukisukka ostoksille kun tuntuu olevan pahempaa tällä kertaa..

    - Närästys.. Päivittäin menee 5-10 rennietä, esikoisesta meni yli 10:kin välillä..

    - Ummetus, kiitos rautakuurin. Mulla kahvi, luumut, päivittäin puuron syönti helpottaa. Ootko kokeillu keittää luumuja ja juoda sitä luumuvettä? Naistenklinikalla oli jääkaapissa synnyttäneitten osastolla luumunektariinia, se toimi jopa paremmin kuin itse luumusose/luumut.

    .. Raskausmyrkytys, suosittelen että pyydät miestäsi seuraamaan sinua; jos raavit kämmenpohjia, jalkapohjia ilman että itse kunnolla huomaat asiaa, kannattaa siitä mainita neuvolassa. Myös neuvolassa kun seurataan verenpainetta, jos se nousee huomattavasti voi syynä olla raskausmyrkytys.. Yms oireita..
    Mutta toivotaan että sitä ei tulisi! :)

    Onnea viimeisestä kolmanneksesta! :) Perässä tullaan, tänään 25+3 <3

    VastaaPoista
  4. Miikkulainen, joo kysyn magnesium-asiasta apteekista :) En olekaan kuullut tuosta maitohappobakteeriasiasta, että voisi auttaa vauvankin vatsaa. Täytyy harkita niitäkin ja kysellä neuvolasta :) Eikös vauvoille ole maitohappobakteeritippoja saatavilla?

    Voi ei, tsemppiä sulle suonikohjuihin ja närästykseen! :) Mulla ei varmaan ole koskaan kunnon närästystä ollutkaan ja varmaan tietäisin jos olisi :D En voi syödä luumuja kuin kuivattuja sellaisenaan tai sitten ihan tuoreita. Paha olo tulee jo pelkästä ajatuksesta luumuvettä, luumusosetta yms.kohtaan.

    Toivon todella, ettei tuota raskausmyrkytystä tule missään vaiheessa. Mulla on vaan hieman suurempi riski sairastua siihen tuon raskausdiabeteksen takia. Mutta täytyy tosiaan miehellekin kertoa faktoja, jotta voi mua tarkasti seurailla ;D

    VastaaPoista
  5. Juu apteekista löytyy maitohappobakteeritippoja vauvalle, meillä on neidille gefilus tippoja. Aloitin hänelle ne kun aloitettiin kiinteät ruuat 3,5kk iässä kuukaudeksi. Ja sitten aina vedetty kuukauden kuuri niitä kun on antibioottikuurin saanut (valitettavasti korvatulehduskierteen takia..).

    Harmi jos ei luumut uppoa kuin kuivatettuna, sittenhän kyllä apteekissa on vatsalääkkeitä jos tuntuu että ummetus iskee tosi pahaksi. Voin kertoa, että ummetus siellä rv 34 jälkeen on tuskaa.. Ja jos ummetus jatkuu sinne synnytykseen asti, suosittelen synnärillä ottamaan ruiskeen. Voi muuten olla todella tuskaista synnytyksen jälkeen käydä vessassa..
    Joten itse kerrasta viisastuneena, aion yrittää pitää ummetuksen kaukana rv 30 jälkeen ;)

    Tsemppiä vaivoihin, synnytyksen jälkeen aika kultaa muistot :)

    VastaaPoista
  6. Joo olenkin kuullut, että pitäis saada vatsa toimimaan viimeisillä viikoilla :) Onneks nyt on taas parina päivänä toiminut mutta joku keino täytyy keksiä luumujen lisäksi. Ehkäpä se magnesium sitten, en vaan muistanut sitä vielä käydä ostamassa.

    VastaaPoista