perjantai 1. huhtikuuta 2011

Tuskainen lomanalku


 Itkin tänään puoli tuntia putkeen. Ja itkin ihan kunnolla, Ukon kainalossa vollottaen. Ukko oli jo tilaamassa ambulanssia ja kantamassa mua autoon sairaalaan kuskattavaksi ja vähintäänkin se tunsi itsensä kovin avuttomaksi. Minkä hän mun kivuille mahtaisikaan. Tai kukaan muukaan.

Työpäivän jälkeen päätin rentoutua ja huilata hetken sohvalla selkääni leputtaen. Itku alkoi siitä, kun en päässyt ylös sohvalta. Tunsin alaselässä ja pakarassa niin perkeleen kovaa kipua, etten oikeasti pystynyt liikkumaan. Pelkäsin pissaavani alleni sen kaiken itkun ja tuskan kynsissä. Ensimmäistä kertaa ikinä, selkäkipuni on tänään säteillyt vasempaan jalkaani. Pakara on aina ollut kipeä mutta tänään kipua on tuntunut nilkassa asti. Päiväunet, Ukon hellä hoiva ja hyvä ruoka hieman helpottivat suurinta tuskaa. Istuessani paikallani tässä sohvalla, kaikki on hyvin. Se, kuinka tästä taas noustaan ylös, onkin toinen juttu.

Päätinkin siis, etten enää loman jälkeen palaa takaisin töihin vaan jään sairaslomalle. Vaikka tein nyt vain osa-aikaista työtä muutaman viikon, kävi sekin liian raskaaksi. Töissäolo on mukavaa vaihtelua kotona olemiselle mutten voi olla töissä, jos työpäivän jäljiltä kaikki mehut menevät sohvalta ylös nousemiseen. Päätinkin ottaa asian esille maanantain neuvolassa ja pyytää aikaa neuvolalääkärille selkäkipujen takia. Jos vaikka neuvolalääkärillä olisi erilaisia näkökulmia raskausaikaisista selkävaivoista työterveyslääkäriin verrattuna? Jos neuvolatohtori voisi samalla tutkia vähän Pikku-Onniakin.

Pikku-Onni on viime päivinä liikkunut enemmän ja alan pikku hiljaa tuntemaan liikkeet selvemmin ja selvemmin. Luin jostakin, että mikäli lapsi on perätilassa, ei potkut tunnukkaan niin voimakkaaasti. Onko teillä muilla kokemuksia asiasta? Itse tunsin tänään ensimmäistä kertaa potkun myös kädelläni, Ukko ei vielä tuntenut mitään. Kuvittelinkohan minäkin?

2 kommenttia:

  1. Vielä noilla viikoilla vauva mahtuu hyvin liikkumaan kohdussa, ja saattaa päivän mittaan olla välillä perätilassa ja välillä päätarjonnassa :) En usko, että kuvittelit. Mulla ainakin liikkeet tuntuu sellasilta "muljahduksilta", joillain taas hipaisuilta. Ja mulla on alussa tuntunu niin hennoilta nuo liikkeet ulospäin, että itse tunnen helpommin ne kuin isäntä. Koska tunnen itse sen sisälläni sekä kädelläni.
    Laita vaan useampana iltana Ukkosi tunnustelemaan vatsaa, niin pian hänkin ne tuntee koska liikkeet vahvistuvat joka päivä :)

    Mulla säteilee alaselästä pakaraan joka päivä sellasta "issias" kivun tyyppistä säteilykipua, juurikin silloin kun nousen jostain ylös, esim. sohvalta. Ja välillä se tekee niin kipeää, että itkukin tulee.

    No hammasta purren on useimmiten noustava, koska esikoistyttö kiipeilee jokapaikkaan seisomaan päivittäin, melkein joka hetki. Josta sitten täytyy hänet useimmiten auttaa alas, kun ei alastuloa vielä hallitse kunnolla.

    Joten ymmärrän hyvin kipuiluasi, ja toivottavasti saat sairaslomaa tarpeeksi. Mullahan työnantaja (kaupan alan) pakotti käymään työterveyshuollossa (eivät halunneet hyväksyä neuvolan sairaslomatodistuksia..), jossa sitten sain sairaslomaa aina tyyliin viikoks kerrallaan. Oli tosi "hauskaa" ravata siellä sitten viikon välein sillon kun mun selkä oli todella kipeänä.. Itse työterveyslääkärikin sano, että neuvolassa osaisivat paremmin mua hoitaa ja ihmetteli työnantajan kommentteja.. Mutta minkäs teet..

    Kovasti jaksamista kipuiluun, kokeile vaikka lämmintä kauratyynyä seläntakana iltaisin kun istut esim. sohvalla. Mulla se vähän rentoutti lihaksia.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Miikkulainen, sun kommentit aina piristää ja saa hymyä huulille :) Kiva kuulla, että ne liikkeet voi tuntua edelleen sellaisilta muljahduksilta ja hipaisuilta. Sellaisia kyllä tuntuu mulla useinkin, oon vaan jotenkin luullut, että niiden liikkeiden pitäis olla kovia ja potkumaisia, melkein satuttavia. Mutta näin kai ei ainakaan sitten vielä ole (nyt 22+2).

    Minulla varmaankin siis myös nyt tuosta issias-tyyppistä kipua kun eilen niin kovasti sattui jalkaankin. Meillä kyllä työnantaja hyväksyy onneksi neuvolalääkärinkin todistukset. Neuvolan terkkari onkin jo pari kertaa sanonut, että miksen neuvolaan tule hakemaan sairaslomaa vaan menen aina työterveyteen. No, onneksi on nyt tämä loma ja saa huilata.

    Ps. Hyvä kun muistutit kauratyynystä, täytyykin etsiä se jostain kaapista :)

    VastaaPoista